Кодексът на Джедаите


Няма емоция - има покой.
Няма невежество - има познание.
Няма страст - има спокойствие.
Няма смърт - съществува само Силата.

 

Какво означава този кодекст?

Всеки джедай трябва да знае този кодекс и да го прилага при всякака ситуация. Подразбира се, че понякога може да настъпи ситуация, когато не могат да се спазят всички аспекти на кодекса, но с повече практика и обмисляне, правилните решения идват естествено.

Да бъдеш джедай не е право, а отговорност и привилегия, и тази привилегия може да бъде изгубена, ако кодексът и основната философия на джедайството бъдет нарушени.

Няма емоция - има покой.

Това е простичък и лесно разбираем принцип - в Силата няма емоция. Джедаят не трябва да замъглява съзнанието си с емоции. Любов, чест, чуство за принадлежност, това са чудесни качества, но да ги оставиш да контролират преценката ти (например да спасиш някого само защото го обичаш) може да бъде също толкова опасно колкото тъмните емоции на ярост, омраза, ревност или похот. Ако джедаят може да израсте до ниво, на което решенията му не се базират на емоциите му, а оставя Силата да го ръководи, той е намерил вътрешния си мир и ще бъде спокоен и фокусиран върху съдбата си.

Няма невежество - има познание.

Това също е доста прост и лесно разбран принцип, свързан с предишния. Ако джедайският "покой" произлиза от постоянното игнориране на емоциите и джедаят не позволява на чувствата му да го предупреждават и съветват, те няма да го фокусират върху Силата, защото именно емоциите му позволяват да намери Силата в себе си и да вземе правилното решение. Тоталното игнориране на емоциите води до невежество. Джедаят се съветва постоянно със Силата и е необходимо сам да проверява всяко едно нещо, което го озадачава, за да избегне невежеството и разбирайки че не знае нещо или е невеже в някой аспект, той вече притежава познание, тъй като осъзнава, че има нещо което не знае, и може да се заеме с проблема и да се допита до Силата за правилното решение. Тъй като познанието в дадена материя, способност, или хоби може лесно да се превърне в страст, идва следващата част от кодекса:

Няма страст - има спокойствие.

Страстта може да доведе до Тъмната страна. Не е грешно джедаят да се наслаждава на определено нещо, хоби или практика, стига то да не управлява съдбата им, тъй като това е пътят на Тъмната страна. Когато джедаят определи, че е вярванията, мненията и способностите му не са във вреда на самия него, другите, приятелите му джедаи и самата Сила, той е намерил спокойствие. Акогато открие, че те са започнали да вредят, той вече притежава познанието да се допита до Силата, така че да може да намери спокойствие и да бъде в мир със Силата.

Няма смърт - съществува само Силата.

Очевидно не съществува смърт. Истинският джедай връща есенцията на живота си в жизнения поток на Силата и се слива с него, все още съществувайки в Силата, но не на физическо, а на духовно ниво. Джедаят става дори по-голяма част от Силата, отколкото приживе.

 

Реклама